Híreink

Ismeretlen eredetű nyúlhús az egyik budapesti vásárcsarnok húsboltjaiban

2017-03-20 13:26:58

Nyúlhúst is forgalmazó húsboltokat ellenőrzött egy fővárosi vásárcsarnokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A három vizsgált üzletben nem tudták igazolni az előhűtött nyúlhús tételek eredetét. A szakemberek összesen több mint 60 kg ismeretlen eredetű terméket vontak ki a forgalomból.

 

Vásárlás a fotelből – vitarendezés ugyanonnan!

2017-03-08 15:59:37

 

 

A számok tükrében, melyek szerint a fogyasztók egyre gyakrabban, és egyre komolyabb értéket képviselve választják az on-line kereskedelmet, és vásárolják meg termékeiket, illetve rendelik meg szolgáltatásaikat on-line, egyre komolyabb jelentősége van a határon átnyúló, határokat nem ismerő kereskedelemnek, és így a határon átnyúló jogvitáknak is. Ezt a helyzetet felismerve már 2016-tól Magyarországról is elérhető az az Európai Bizottság által kifejlesztett honlap, melynek használatával az on-line kötött szerződésekből fakadó jogviták elbírálása hazánkban is on-line módon történhet.

 

Mik azok az esetek, amikor valóban nem állhat el a fogyasztó a termékbemutatón kötött szerződésektől? A fogyasztót megillető elállási és felmondási jog alóli kivételek

2017-03-08 15:47:26

Termékbemutatónak nevezzük azt az értékesítési technikát, amikor a fogyasztót a vállalkozás egy rendezvényre hívja, nem egy klasszikus értelemben vett üzletbe, és annak keretein belül mutatja be egy vagy több termék tulajdonságait. Ezt követően a helyszínen, vagy pedig a bemutató után nagyon hamar más helyen kerül sor a szerződéskötésre, vagyis általában anélkül, hogy a fogyasztónak lehetősége lenne az ajánlatot más vállalkozások hasonló termékeivel összehasonlítani, vagy csak nyugodt körülmények között átgondolni, hogy szüksége van-e az adott termékre.

Termékbemutatós trükkök – ne dőljenek be a fogyasztók!

2017-03-02 09:18:13

Egyre elterjedtebb, hogy idősebbeket és sokszor nem is olyan időseket is különböző indokokkal rendezvényekre hívnak, legtöbbször egészségügyi szűrésre, és ott igen drága termékeket vásárolnak. Álorvosok álinformációkkal ijesztenek rá a megjelentekre, látszólag komoly egészségügyi problémákat fedeznek fel, és a megoldást a kedvezményesen többszázezer forintért árult csodaszerekben határozzák meg. Ezért áll itt néhány jótanács a fogyasztóknak.

 

Növekvő vállalkozói együttműködés a békéltető testületek előtt

2017-03-02 09:09:41

A békéltető testületek előtt az elsődleges cél mindig az egyezség létrehozása. Ehhez az kell, hogy a vállalkozások a meghallgatásokon megjelenjenek, vagy legalább előadják álláspontjukat az adott ügyre vonatkozóan. Éppen ezt a célt szolgálta a fogyasztóvédelmi törvény 2015. szeptemberi szigorítása, mely a vállalkozások számára kötelezettségként írja elő az aktív részvételt.