Üdvözöljük oldalunkon!

Fogyasztóvédelmi Póker!

Fogyasztói tudatosság növelése - játékosan!

Fogyasztók Világnapja

2019-03-20 08:03

 

Március hónapban a fogyasztók védelmének fontosságára a Fogyasztók Világnapja is ráirányíthatja a közvélemény figyelmét. A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én. Ez volt az első olyan alkalom, hogy bármely politikus alapelveket fogalmazott meg a fogyasztók védelmével kapcsolatban. Ennek emlékére 1983 óta ezen a márciusi napon tartják a fogyasztók világnapját. Kennedy elnök még csak négy alapvető fogyasztói jogot – a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog – említett, hatására került elismerésre az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik. A fogyasztók alapvető jogai idővel bővültek, ma már nyolc olyan terület van, amelyet fogyasztóvédelmi alapjogként ismerünk el.

1. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog.

2. A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga.

3. A megfontolt választáshoz szükséges tények ismeretének joga.

4. A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

5. A kormány irányelveinek meghatározásába és a végrehajtásba való beleszólás joga.

6. A jogos panaszok tisztességes rendezéséhez való jog.

7. A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.

8. Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez.

 

A civil szervezetek – így egyesületünk is – közreműködik a fogyasztói jogok érvényre juttatásában, törekszik arra, hogy a tevékenységével segítse a tudatos fogyasztói magatartást, fellépjen a fogyasztók jogainak védelmében, közvetítse a fogyasztói érdekeket és véleményével elősegítse a kormány fogyasztóvédelmi politikájának kialakítását és megvalósítását.

Több millió forintot térít vissza RED VitaMAX előfizetőinek a Vodafone a GVH eljárása eredményeként

2018-12-18 12:12

A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a Vodafone Magyarország Zrt. kötelezettségvállalását, amelynek értelmében a vállalkozás visszatéríti a 2012. november 1. és 2014. május 1. között RED VitaMAX tarifára váltó előfizetőinek a korábbi díjcsomagjukból származó, a tarifaváltás keretében törölt egyenlegeiket - áll a GVH internetes honlapján. 

 

Elektronikus panaszbejelentés

Tudatos fogyasztó vagyok (Tesztek)

Szavazás

 

Nézőpont