Üdvözöljük oldalunkon!

Fogyasztóvédelmi Póker!

Fogyasztói tudatosság növelése - játékosan!

Fogyasztók Világnapja

2019-03-20 08:03

 

Március hónapban a fogyasztók védelmének fontosságára a Fogyasztók Világnapja is ráirányíthatja a közvélemény figyelmét. A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én. Ez volt az első olyan alkalom, hogy bármely politikus alapelveket fogalmazott meg a fogyasztók védelmével kapcsolatban. Ennek emlékére 1983 óta ezen a márciusi napon tartják a fogyasztók világnapját. Kennedy elnök még csak négy alapvető fogyasztói jogot – a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog – említett, hatására került elismerésre az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik. A fogyasztók alapvető jogai idővel bővültek, ma már nyolc olyan terület van, amelyet fogyasztóvédelmi alapjogként ismerünk el.

1. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog.

2. A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga.

3. A megfontolt választáshoz szükséges tények ismeretének joga.

4. A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

5. A kormány irányelveinek meghatározásába és a végrehajtásba való beleszólás joga.

6. A jogos panaszok tisztességes rendezéséhez való jog.

7. A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.

8. Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez.

 

A civil szervezetek – így egyesületünk is – közreműködik a fogyasztói jogok érvényre juttatásában, törekszik arra, hogy a tevékenységével segítse a tudatos fogyasztói magatartást, fellépjen a fogyasztók jogainak védelmében, közvetítse a fogyasztói érdekeket és véleményével elősegítse a kormány fogyasztóvédelmi politikájának kialakítását és megvalósítását.

Törölték a repülőjáratát, volt érvényes foglalása, de nem engedték fel a repülőre, sokat késett a repülőjárata? Kártalanításban részesülhet!

2018-09-24 09:09

Elmúlt a nyár vége a nyaralási szezonnak és ezzel a légi utazás egyik csúcsidőszakán is túljutottunk. Biztosan sok mindenki szerzett újabb tapasztalatokat a légitársaságokkal kapcsolatban, jót is, rosszat is. Már ez év júliusában történelmi rekordot döntött a havi utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ahol júliusban több mint 1,5 millió érkező és induló utas fordult meg. Az idei évben átlépheti a 15 milliós határt is a repülőtér éves utasforgalma. 

Elektronikus panaszbejelentés

Tudatos fogyasztó vagyok (Tesztek)

Szavazás

 

Nézőpont